Nissan Forum banner

Skonsultuj II lub równoważne narzędzie do skanowania i/lub diagnozowania

40K views 18 replies 10 participants last post by  arley  
#1 ·
Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie mogę dostać narzędzie skanujące Consult II? (potrzebne do mojego Nissana Altima 2000).
Albo może istnieją alternatywne narzędzia, takie jak oprogramowanie, złącza itp. (które kosztowałyby mniej?)
Wszelkie informacje będą pomocne. Dzięki!

#2 ·
Rzeczywiste narzędzie skanujące Consult II kosztuje prawdopodobnie blisko tego, ile warte jest Twoje Altima! Jeśli jest nadal dostępne, musiałbyś kupić nowe od narzędzi Kent-Moore i potrzebowałbyś drogiej subskrypcji, jeśli chciałbyś używać go do programowania ECM. Ktoś na stronie ClubFrontier był w stanie użyć swojego laptopa z tanim kluczem sprzętowym OBD II i aplikacją oprogramowania Consult II, którą kupił online i było to stosunkowo tanie. Wszystko zależy od tego, czego szukasz w narzędziu skanującym, jeśli chodzi o Twoje opcje. Autel ma wiele dobrych opcji. Osobiście posiadam Autel MaxiCheck MX808, który kupiłem kilka lat temu za 350 dolarów od Toolfetch.com i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma darmowe aktualizacje przez rok, a potem są one całkiem rozsądne, jeśli chcesz kupić kolejny rok aktualizacji (opcjonalnie). Obejmuje prawie każdy samochód osobowy lub lekką ciężarówkę sprzedawaną w USA od 2006 roku... a za kolejne 100 dolarów możesz dostać zestaw adaptera OBD I, który ma starsze złącze Nissan DLC, dla złączy EEC, 2-pinowe złącze Honda, BMW itp. Pobiera wszystkie różne typy kodów, ma podgląd danych na żywo z możliwością tworzenia wykresów. Ma funkcje serwisowe, takie jak reset przypomnienia o wymianie oleju, ponowne uczenie się objętości powietrza na biegu jałowym i możliwości ponownego uczenia się siłownika przepustnicy. Umożliwia przechowywanie zapisów klientów i łączenie się z drukarką Wi-Fi. Wykonuje ponowne uczenie TPMS. NIE wykonuje przeprogramowywania ECM lub BCM. Warto wejść na ich stronę i to sprawdzić. Jeśli chcesz czegoś, co robi o wiele więcej, to ceny wyższych jednostek Autel zaczynają być drogie, ale nic w porównaniu do tego, co zapłaciłbyś za narzędzie skanujące Snap-on.

#16 ·
Aktualne narzędzie skanujące Consult II prawdopodobnie kosztuje blisko tego, ile warte jest Twoje Altima! Jeśli jest nadal dostępne, musiałbyś kupić nowe narzędzie od Kent-Moore i potrzebowałbyś drogiej subskrypcji, jeśli chciałbyś używać go do programowania ECM. Ktoś na stronie ClubFrontier był w stanie użyć swojego laptopa z tanim kluczem sprzętowym OBD II i aplikacją oprogramowania Consult II, którą kupił online i było to stosunkowo tanie. Wszystko zależy od tego, czego szukasz w narzędziu skanującym, jeśli chodzi o Twoje opcje. Autel ma wiele dobrych opcji. Osobiście posiadam Autel MaxiCheck MX808, który kupiłem kilka lat temu za 350 dolarów od Toolfetch.com i jestem z niego bardzo zadowolony. Ma darmowe aktualizacje przez rok, a po tym są one całkiem rozsądne, jeśli chcesz kupić kolejny rok aktualizacji (opcjonalnie). Obejmuje prawie każdy samochód osobowy lub lekką ciężarówkę sprzedawaną w USA od 2006 roku... a za kolejne 100 dolarów możesz dostać zestaw adapterów OBD I, który ma starsze złącze Nissan DLC, dla złączy EEC, 2-pinowe złącze Honda, BMW itp. Pobiera wszystkie różne typy kodów, ma podgląd danych na żywo z możliwością tworzenia wykresów. Ma funkcje serwisowe, takie jak reset przypomnienia o wymianie oleju, ponowne uczenie się objętości powietrza na biegu jałowym i ponowne uczenie się siłownika przepustnicy. Umożliwia przechowywanie danych klientów i łączenie się z drukarką Wi-Fi. Wykonuje ponowne uczenie TPMS. NIE wykonuje przeprogramowywania ECM ani BCM. Warto wejść na ich stronę i to sprawdzić. Jeśli chcesz czegoś, co robi o wiele więcej, to ceny wyższych jednostek Autel zaczynają być drogie, ale niczym w porównaniu do tego, co zapłaciłbyś za narzędzie skanujące Snap-on.
Jak mogę zdobyć programator Consult 2, aby przeprogramować mój ECU, aby działał w moim Maxima z 2001 roku?

#3 ·
Drogi smj999smj,

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zobaczę te narzędzia.
W międzyczasie znalazłem oprogramowanie Consult II, które można pobrać i mieć na komputerze.
Teraz szukam kabla, który umożliwi mi podłączenie 16-pinowego ECU Nissana do komputera.
Do tej pory nie znalazłem żadnego. (Dowiedziałem się, że najpopularniejsze złącze - elm327 - nie będzie działać dla Nissana Altima 2000).
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podzielił się doświadczeniami na ten temat.

#8 ·
Drogie smj999smj

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Przyjrzę się tym narzędziom.
W międzyczasie znalazłem oprogramowanie Consult II, które można pobrać i mieć na komputerze.
Teraz szukam kabla, który umożliwi mi podłączenie 16-pinowego ECU Nissana do komputera.
Jak dotąd nie znalazłem żadnego. (Dowiedziałem się, że najpopularniejsze złącze - elm327 - nie będzie działać dla Nissana Altima 2000).
Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podzielił się doświadczeniami na ten temat.
Ten produkt powinien załatwić sprawę:

#4 ·
Nie rozumiem twojego komentarza dotyczącego elm. To OBDII, więc będzie działać. Która wersja ELM? V1.5 była potrzebna do mojego oprogramowania cvtz50 z 2018 roku, a nie v2.1. Jakie oprogramowanie?

#6 ·
Czy udało Ci się sparować Bluetooth, tzn. telefon z samochodem?

#7 ·
Co powiesz na to z Harborfreight.com? Przeczytaj opisy, ale do prostego odczytu i kasowania kodów najtańszy będzie działał. Idź stamtąd w górę.

• Like
Reactions: Zurab
#11 ·
Widzę, że jednostka 327 ELM ma wtyczkę USB pełnowymiarową, więc nie będzie działać z większością telefonów.

Nadal nie wiem, czego szukasz.
Miałem dwa Nissany z 97 roku i jeden z 2003 roku, wszystkie działały dobrze ze standardowym czytnikiem OBDIi.
Używałem wczesnego ELM 327, który podłączałem do laptopa, ale wkrótce przestałem go używać.

Zatem mój obecny ELM 327 został zakupiony specjalnie w celu odczytu parametrów CVT za pomocą oprogramowania CVTz50 na moim telefonie.

Jaki jest Twój problem i pożądane parametry?

#12 ·
Chciałbym mieć połączenie i oprogramowanie, które umożliwia regulację, ponowne uczenie się czujnika położenia biegu jałowego i przepustnicy, a także monitorowanie IACV i regulację czasu zapłonu.
Odczyt/kasowanie kodów nie jest trudne. (Robię to z ogólnym OBD II)

#13 ·
Zrobiłem wyszukiwanie i znalazłem następujące elementy, które odczytuje ELM 327:

Bezwzględne położenie przepustnicy
Położenie pedału przyspieszenia
Współczynnik powietrze/paliwo
Temperatura otoczenia
Średnia prędkość podróży
Barometr
Ciśnienie barometryczne
Temperatura katalizatora
Współczynnik równoważności poleceń
Koszt na milę
Emisja CO2
Dystans do pustego zbiornika paliwa
Dystans przebyty od wyczyszczenia kodu błędu ECU
Dystans przebyty podczas świecenia kontrolki silnika
EGR polecony
Błąd EGR
Temperatura płynu chłodzącego silnik
Silnik kW
Obciążenie silnika
Temperatura oleju silnikowego
Obroty silnika
Procent paliwa etanolowego
Ciśnienie par w układzie EVAP
Temperatura spalin
Koszt paliwa
Szybkość przepływu paliwa
Poziom paliwa
Ciśnienie paliwa
Ciśnienie na szynie paliwowej
Trim paliwa Bank
Zużyte paliwo (podróż)
Dokładność GPS
Wysokość GPS
Namiernik GPS
Szerokość geograficzna GPS
Długość geograficzna GPS
Satelity GPS
Moc
Temperatura powietrza dolotowego
Ciśnienie w kolektorze dolotowym
Kilometry na litr
Przepływ powietrza
Mile na galon
Czujniki O2
Wolty O2
Względne położenie pedału przyspieszenia
Względne położenie przepustnicy
Czas pracy od uruchomienia silnika
Prędkość
Położenie przepustnicy
Wyprzedzenie zapłonu
Moment obrotowy
Temperatura skrzyni biegów
Średnia KPL podróży
Średnia MPG podróży
Dystans podróży
Czas podróży
Wskaźnik doładowania i podciśnienia turbosprężarki
Napięcie (moduł sterowania)
Sprawność wolumetryczna

Mam nadzieję, że to pomoże

• Like
Reactions: Zurab
#14 ·
Cześć, miałem ten sam problem co Ty. Niektóre Nissany od końca XX wieku do około 2007-8, zwłaszcza poza Europą i Ameryką Północną, używały tego samego 16-pinowego złącza, ale nie implementowały standardu OBD i używały zastrzeżonego protokołu Consult 2. Używam czytnika PLX Kiwi II Bluetooth OBD i do czyszczenia kodów można użyć kilku aplikacji, takich jak HobDrive lub EconTool na Androida. Mam X-Traila T30 z 2008 roku (bez OBD).

Jeśli masz 14-pinowe złącze, istnieje kilka adapterów do 16-pinowego na eBayu lub Aliexpress

#17 ·
Dzień dobry od Argentyńczyka w Hiszpanii, jedno pytanie, czy mogę podłączyć jakąś tanią 16-pinową wtyczkę do komputera z Consult II? Przepraszam za moje niedoświadczenie, ale jeśli mogę to zrobić, być może uda mi się rozwiązać problem z niedziałającym elektrohydraulicznym wspomaganiem kierownicy w moim Nissanie Almera 1.5 dci k9k 2003 przed podłączeniem skanera Autel mk808bt pro, dzięki.