Nissan Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #1
Today i gave my friends car a jump because his battery died. I noticed that after i hooked up the juper cables my engine made a very loud screach that sounded like it came from the belts. I remember a while ago it did the same thing when i helped someone else get their car started. Has anyone noticed this with other Z's? It also does it sometimes when i first start the car... i replaced the belts recently, so it isn't just old belts... Any ideas? Thanks!
 

·
Banned
Joined
·
3,554 Posts
Probably put a strain on the alt and made her squeal. But it shouldn't have. Do you notice any sqeeking with the headlights and AC on at the same time?
 

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #3
♣AsleepZ♣ said:
Probably put a strain on the alt and made her squeal. But it shouldn't have. Do you notice any sqeeking with the headlights and AC on at the same time?
NO... never... only when i start it up sometimes. And when I jumped my freind's car. It's really wierd.
 

·
Banned
Joined
·
3,554 Posts
Bearing may be going out in the alt.
 

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #6
tbtppg said:
You need a new alt. Or will soon. Lucky to find out now, not stranded on race day like I was.
Tom
My car charges fine though... Some people have been telling me it was the water pump but that sounds really dumb because jumping someones car shouldn't put a load on the water pump... What if i just spray a shit load of WD40 in my alternator? Maybe that would help... :)
 

·
Power FC Z32
Joined
·
2,147 Posts
scafidipro said:
Today i gave my friends car a jump because his battery died. I noticed that after i hooked up the juper cables my engine made a very loud screach that sounded like it came from the belts. I remember a while ago it did the same thing when i helped someone else get their car started. Has anyone noticed this with other Z's? It also does it sometimes when i first start the car... i replaced the belts recently, so it isn't just old belts... Any ideas? Thanks!
Is your Z a manual? Does the sounds get louder when you step on the peddle? Where in the engine bay does the sounds come from?
 

·
Banned
Joined
·
3,785 Posts
Could just be a loose belt. There is quite a bit of extra force on an alternator rotor when additional voltage is required for a jumpstart. Enough in fact that you could not turn the alt by hand or even with a stubby wrench if there were no belts on it. Just an interesting thing they showed us in Starting and Charging Systems class years ago....
When I first got my Z it made that noise till I tightened the belt a touch, no need to go very tight or you will burn out the alt bearing......
 

·
Registered
Joined
·
67 Posts
Discussion Starter #9
Spongerider said:
Is your Z a manual? Does the sounds get louder when you step on the peddle? Where in the engine bay does the sounds come from?
Yes my z is a manual, Yes the sound gets louder when i step on it. I don't know where in the engine bay the sound is comming from because it's so freaking loud!!! It sounds like the front, somewhere around the belts but i'm not sure from where... could be the alt, maybe... But not sure exactly.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top