Unknown sensor. Need help identifying - Nissan Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old Aug 9th, 2018, 08:35 PM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Aug 2018
Posts: 2
Unknown sensor. Need help identifying

So. New to the forum, and my wife has an 03 Altima 3.5 SL. Been having problems with the output speed sensor. But in diagnosing the problem I unplugged this sensor and it seemed to offset the issue. Anyway, trying to figure out what it is that I'm unplugging. I've been researching for 2 weeks and I still can't figure it out. Any help would be appreciated. Thanks.

Sent from my SM-G955U using Tapatalk

rask4057 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old Aug 10th, 2018, 08:34 AM
Sup Mod keeping the peace
 
rogoman's Avatar
 
Joined: Dec 2004
Location: NJ (Philadelphia area)
Posts: 6,003
What you're looking at in that second picture is the terminal cord assembly connector. There are three sensors located near the top of the tranny case with two of them closer to the firewall. The vehicle speed sensor is toward the front of the case; the revolution and the turbine revolution sensors are located towards the back of the case. Probably easier to access them from the top of the engine compartment.

KA-T for life, yo!
rogoman is offline  
post #3 of 4 Old Aug 12th, 2018, 10:48 AM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Aug 2018
Posts: 2
Quote:
Originally Posted by rogoman View Post
What you're looking at in that second picture is the terminal cord assembly connector. There are three sensors located near the top of the tranny case with two of them closer to the firewall. The vehicle speed sensor is toward the front of the case; the revolution and the turbine revolution sensors are located towards the back of the case. Probably easier to access them from the top of the engine compartment.
So the sensor that the "terminal cord assembly" plugs into is what exactly? I'm just trying to find out as much as i can because I stopped taking my cars to mechanics a long time ago. But I've never owned a Nissan and when the wife bought this one I told her I wouldn't be doing the work to it. We'll needless to say, I'm doing the work to it and now that I've noticed this particular sensor is indirectly related to the problem she is having, I have to know what it is because it's an 8 pin connection and I can't find it ANYWHERE


Sent from my SM-G955U using Tapatalk
rask4057 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 Old Aug 12th, 2018, 09:01 PM
Sup Mod keeping the peace
 
rogoman's Avatar
 
Joined: Dec 2004
Location: NJ (Philadelphia area)
Posts: 6,003
There are solenoids and sensor inside the tranny whose wires are connected to the "terminal cord assembly". Here's a picture:



You can certainly find all this info in the FSM (field service manual) for your model year. Here's a web site where you can get one:

Nissan and Infiniti Service Manuals

KA-T for life, yo!
rogoman is offline  
Reply

  Nissan Forum > Altima/Stanza > L31 2002 - 2006

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help identifying a sensor jspbtown 2008+ Nissan Rogue 2 Aug 7th, 2018 12:01 PM
Unknown sensor can NE1 Identify? bob89sentra E/CA-Series & GA16i Engines 14 Dec 28th, 2005 11:52 AM
Need help identifying a part under the hood. JayC B11/B12/KN13 82-90 chassis 2 Oct 14th, 2004 07:13 AM
I need help Identifying what my car is called in the USA! PulsarSSS_au New Member Forum 5 Oct 21st, 2003 06:32 AM
Need help identifying this turbo and manifold SRV1 Forced Induction & Nitrous Oxide 7 Jun 5th, 2003 06:45 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome