tachometer problem. - Nissan Forum
General 240SX/Silvia/S12 200SX For general 240SX/Silvia/S12 200SX discussion

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 Old Mar 21st, 2007, 07:55 PM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Nov 2006
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 2
tachometer problem.

I own a 1995 200sx SE, automatic, and i have a problem with my RPM guage. It dosent work at all...I have not checked wiring in the back, but sometimes it decides to skip up and down (happens very rarely). Anyone else have this same problem? Answers or suggestions would be much appreciated.

Red200sx1987 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old Apr 22nd, 2007, 07:20 PM
Nissan Enthusiast
 
Joined: Feb 2007
Posts: 37
wouldnt you know im having the same issue!
b-inky is offline  
post #3 of 9 Old Jul 20th, 2007, 08:17 AM
Nissan Enthusiast
 
Joined: Jul 2007
Location: Alabama
Posts: 34
It could be several things. The gauge itself, the computer, a short in the wiring harness..have you had a tech run a computer on it?
91240SXGuy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 Old Jul 23rd, 2007, 05:28 AM
NissanForums Newbie
 
Joined: Jul 2007
Posts: 4
hi all niissan lovers i got a question i bought a sport comp rev tacho off a mate it was on his cefiro rb20 i put it in my 180sx sr20det its 1000 rpm behind there is no switch for number of cylinders ive connect green wire to yelow wire with red stripe on ecu does it have to be calibrated or wired differently apreciate any help.
regards
dans180sx is offline  
post #5 of 9 Old Apr 25th, 2016, 05:04 AM
Registered User
 
Joined: Apr 2016
Posts: 1
Unhappy Tachometer problem/ Rev counter

I have a Nissan 200 Sx 1999 Turbo. My Rev counter is going mad it is jumping all over the place does anyone have any ideas what could be causing this??
9849 Mortimer is offline  
post #6 of 9 Old Apr 25th, 2016, 11:19 AM
Nissan Enthusiast
 
Joined: Mar 2016
Location: NE U.S.
Posts: 161
Quote:
Originally Posted by 91240SXGuy View Post
It could be several things. The gauge itself, the computer, a short in the wiring harness..have you had a tech run a computer on it?
And I'd add a speed transducer problem.

Without knowing more, by default each of these four components is equally likely to fail.

But, taking into account environment & complexity, and assuming more complex things are more likely to fail, then I assign
-gauge: 10% likely (It's in a benign environment.)
-computer: 50% (Benign environment but complex.)
-short: 15% (Anybody know the service lifetime or MTBF of a vehicle wiring harness?)
-transducer: 25% (it's in a hostile environment but not so complex.)

adding to 100%.

More info always equals better WAGs.

Make better decisions! Read
http://www.wiley.com/WileyCDA/WileyT...471908088.html

2003 Frontier, 2004 Impreza TS, 2013 Golf (gas)

Last edited by OhmsLaw; Apr 25th, 2016 at 11:37 AM.
OhmsLaw is offline  
post #7 of 9 Old Apr 26th, 2016, 02:10 PM
NF Mod/Nissan Master Tech
 
smj999smj's Avatar
 
Joined: Jan 2006
Location: Prospect, VA
Posts: 9,199
Quote:
Originally Posted by 9849 Mortimer View Post
I have a Nissan 200 Sx 1999 Turbo. My Rev counter is going mad it is jumping all over the place does anyone have any ideas what could be causing this??
If it's a 1999 model, you should be your question in the B14 section. When Nissan brought back the 200SX name in the mid-90's, they applied it to the 2-door version of the B14 Sentra, which is quite different from the earlier 200SX's, like the S12 model.

To answer your question, most tachometer failures or improper operation are caused by a bad tachometer. The typical fix is to replace the tachometer, although they can be expensive. That said, the only way to be sure is to break out a copy of the factory service manual for your vehicle and do the appropriate diagnostic steps and circuit checks. Nico Club's site and NissanHelp.com have free downloads of service manuals.
smj999smj is offline  
post #8 of 9 Old Apr 26th, 2016, 10:31 PM
jdg
I Live Here
 
Joined: Aug 2009
Location: ND, USA
Posts: 3,193
Isn't there a bit of an "issue" with rotten solder joints on these instrument panels that'll cause the same thing?

Or am I thinking of one of my other vehicles again...

99% of the questions that are "STRANGE" have a dirt simple answer...usually answered by a dirt simple search.


To view links or images in signatures your post count must be 5 or greater. You currently have 0 posts.


Is it just me, or does the majority overlook the obvious?

Somebody ate a whole bag of dumbass for breakfast.

Why do people continue to run a vehicle when a warning light comes on or starts flashing? Isn't that a clue that something is wrong and you probably should NOT drive it?
Is this whole car driving thing really freekin' brain surgery?

Here's something new for the crowd/clowns...
"A little bit of Google goes a long way!"

Ever notice the one post wonders for info on turbo'ing a GA16 are never heard from again after they figure out the cost???

And if you can read this, you don't need glasses! :)

And yes, I am diggin' it...
jdg is offline  
post #9 of 9 Old Apr 27th, 2016, 07:28 PM
NF Mod/Nissan Master Tech
 
smj999smj's Avatar
 
Joined: Jan 2006
Location: Prospect, VA
Posts: 9,199
I'm not familiar with the "rotten solder joint" issue on Nissans. There were issues with the threads where the bolts screw into on the back of the speedometer head causing poor contact issues, resulting in P0500 codes and/or intermittent speedometer operation. That didn't affect the tachometer, though.
smj999smj is offline  
Reply

  Nissan Forum > 240SX/Silvia/S12 200SX > General 240SX/Silvia/S12 200SX

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
92 240SX: Intermittent Shift Problem 240rocker S13 240SX 1989-1994 7 Jun 8th, 2005 09:59 PM
NX2000 Cold Start Problem Seeking Help lucifer SR-Series Engines (DE/VE) 4 Mar 4th, 2005 08:18 AM
Unusual problem solved Zen31ZR Z31 300ZX(T) 2 Feb 19th, 2005 07:45 PM
Overheating problem.. What should I do next? alkon GA16DE 1.6L Engine 4 Jan 25th, 2005 10:05 PM
Problem with tranny... J30tour General Discussion 0 Apr 19th, 2003 10:50 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome