02 2.5 idles but stalls when given gas - Nissan Forum
Altima SE-R Altima SE-R topic

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old Nov 17th, 2016, 01:37 PM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Nov 2016
Posts: 6
02 2.5 idles but stalls when given gas

Hello, I recently replaced head gasket and had new vavles put in the head. Now that everything is back togather the car will start and run but will stall when given gas.
If you are light on the throttle you can get it up to about 2500rpms but more than that and it starts getting that bogging sound and stalls or backfires within and stalls.
The idle is a little ruff but when you remove the air line from vavle cover to air duct, it actually smooths out and sounds good.
Pulled plugs and they are black with soot and there seems to be un burnt fuel in cylinders.
I checked timming more times than i can remember before putting it all back together. I have checked for vacuum leaks and all seems right... stuck on this one.

Have went through the normal check list and everything seems to check out....
Vacuum, maf,vvt, fuel pressure, new plugs....
Thats not saying that any of these are not the problem. Just to the point where all the possible culprits are $$$, and want to be wise on where i start.

Oferrell is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old Jan 6th, 2017, 07:58 PM
Sup Mod keeping the peace
 
rogoman's Avatar
 
Joined: Dec 2004
Location: NJ (Philadelphia area)
Posts: 5,985
It sounds like the MAF may not be working correctly or there may be a major vacuum leak in the intake system. To check the intake system for a vacuum leak, attach a vacuum gauge to a full vacuum source. A good place to connect to is the charcoal canister. There should be three hoses connecting the carbon canister. Two of the hoses go to a purge valve that's built into the canister. The second larger hose off the purge valve should be your vacuum line. With the engine fully warmed up, the reading at idle should be 18 - 20 InHg. At 3,000 RPM, it should be around 21 InHg. If readings are under 18 InHg, check the intake manifold nuts to make sure they are tight. The gasket may have failed; spray a water mist at the gasket to see if the gauge reading changes. Also check the intake plenum bellows at the throttle valve and at the MAF for cracks or loose clamps.

You mentioned that the idle is a little rough but when you remove the air line from the valve cover to air duct, it actually smooths out and sounds good. What air line are you referring to; is it the #2 line as shown in the picture below? If so, it's the PCV hose which shouldn't cause any affect. However if it is, then doing a vacuum leak test may bring out an answer.

Perform an ECU code readout with a scan tool to see if any fault codes are set. Have you checked the cam timing to insure that it's correct?

[IMG][/IMG]

KA-T for life, yo!
rogoman is offline  
post #3 of 6 Old Jan 7th, 2017, 03:45 PM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Nov 2016
Posts: 6
It's not the pcv line, the pic shows where it plugs in at the end of valve cover. The other in plugs into breather. That line pulls a major vacuum and thats just straight to the valve cover?
Oferrell is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 6 Old Jan 7th, 2017, 03:48 PM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Nov 2016
Posts: 6
Should there even be a vacuum being pulled into value cover?
Oferrell is offline  
post #5 of 6 Old Jan 7th, 2017, 09:36 PM
Sup Mod keeping the peace
 
rogoman's Avatar
 
Joined: Dec 2004
Location: NJ (Philadelphia area)
Posts: 5,985
During idle or part throttle operation there should be a vacuum being pulled into the valve cover as long as the PCV valve is working properly.

KA-T for life, yo!
rogoman is offline  
post #6 of 6 Old Jan 8th, 2017, 02:43 PM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Joined: Nov 2016
Posts: 6
Thanks for help, I'll start with MAF.
Oferrell is offline  
Reply

  Nissan Forum > Altima/Stanza > Altima SE-R

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
02 2.5 altama idles but stalls Oferrell New Member Forum 1 Nov 16th, 2016 07:57 PM
2000 GXE 1.8 Idles ok but when you give it gas it runs awful. ob_one QG18 1.8L Engine 3 Sep 16th, 2008 06:19 PM
SENTRA WARMS UP IDLES ROUGH STUTTERS AN STALLS aknappen New Member Forum 0 Oct 24th, 2006 10:05 PM
84 300zx idles but dies when i give it gas Aphterskulspeshl Z31 300ZX(T) 29 Jan 2nd, 2005 12:14 PM
Idles 4 secs then stalls bdm B11/B12/KN13 82-90 chassis 1 Sep 26th, 2004 05:26 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome