New engine swap but it won't start... - Nissan Forum
Z32 Chassis 300ZX 1990-1996 300ZX Z32 Chassis Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old Mar 29th, 2009, 10:25 AM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Exclamation New engine swap but it won't start...

I have a 91 300ZX. I have a JDM engine put into it, and now it won't start for some reason. My mechanic said that the positive and negative cables were cross-wired on the battery and might of shorted something in the electrical system. That might be the case, but are there any other suggestions as to how I can try to figure out this electrical problem? I'll try using a scan tool as well.
nastyniddas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old Mar 30th, 2009, 04:16 PM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 42
Take a look at the online manual on the sticky part of the forum. I don't remember what chapter that it's in, but there is a part that will have you do step by step troubleshooting if the car can not crank. It will have you pull off the crank angle position sensor and rotate it to verify that the injectors are opening and a bunch of other crap like that. It's very helpful in isolating the problem.

If you think that it's electrical it may be a good idea to double check all wiring. The engine harness wiring diagram is near the end of the service manual. Best of luck finding the culpret.
#3 Old Mar 31st, 2009, 01:41 AM
Power FC Z32
 
Spongerider's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Huntington Beach, Ca.
Posts: 2,126
Send a message via AIM to Spongerider
Spongerider is offline  
#4 Old Mar 31st, 2009, 10:23 AM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
hmmmm.... I'll try that too. Thats the best way to really diagnose a problem anyway, start from the most simple solutions and work your way up to the hard stuff... I'll try a fresh battery first and c what happens
nastyniddas is offline  
#5 Old Apr 9th, 2009, 06:33 PM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Where's the starter? I've looked at the repair guide and the pic looks vague can some1 tell me exactly where it is?
nastyniddas is offline  
#6 Old Apr 9th, 2009, 07:02 PM
Power FC Z32
 
Spongerider's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Huntington Beach, Ca.
Posts: 2,126
Send a message via AIM to Spongerider
Passenger side of the tranny. Do you even get a click sound when you try to turn her over?
Spongerider is offline  
#7 Old Apr 10th, 2009, 01:37 PM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Yea, with a good battery tho, this one's pretty dead, I can't really do much with a dead battery. I charged it for a few hours and it still goes dead. so imma get a fresh battery first, then I can really find out what the problem is
nastyniddas is offline  
#8 Old Apr 14th, 2009, 09:25 PM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
I stuck a battery in there. The engine cranked over but it didn't start. I don't think it's the starter. It's a step tho. I don't think it's getting any fuel, or the fuel is a year old because it hasn't run in that long. I'll trace the problem tho. Feel free to post any suggestions, second opinions or tricks to help. thx...
nastyniddas is offline  
#9 Old Apr 15th, 2009, 12:48 AM
Power FC Z32
 
Spongerider's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Huntington Beach, Ca.
Posts: 2,126
Send a message via AIM to Spongerider
Things to look for,

-Spark
or
-Fuel

Tell us your results?
Spongerider is offline  
#10 Old Apr 15th, 2009, 09:19 AM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
There's pressure at the fuel lines... But i've noticed something, one of the serpentine belts is missing...The Z has a 3 belt system right? It's the one that turns the AC compressor and a smaller pulley (maybe the power steering)
nastyniddas is offline  
#11 Old Apr 15th, 2009, 02:29 PM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 42
Is the belt missing the one that goes on the drivers side near the bottom of the engine? That's the AC belt it also has a small pulley for setting the tension on that belt. That small pulley is inbetween the crank and AC compressor pulley.

Have you checked for a good spark yet?
#12 Old Apr 15th, 2009, 07:03 PM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
yea. None of them made a spark. I don't think i did it right. I removed the ignition coil with the connector and a brand new spark plug attached to it and had my brother crank the engine over and got no fire. I know it's getting fuel; there's plenty of pressure at the fuel lines and i can even smell it. about the belt issue, it's the A/C compressor and the idler pulley. I did a self-diagnosis on the ECU. There was a red light and when i turned the knob it started blinking i don't know what it means tho
nastyniddas is offline  
#13 Old Apr 15th, 2009, 07:30 PM
Power FC Z32
 
Spongerider's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Huntington Beach, Ca.
Posts: 2,126
Send a message via AIM to Spongerider
Spongerider is offline  
#14 Old Apr 15th, 2009, 10:41 PM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Gotta code 42. bad fuel temp sensor. Is that why it won't start?
nastyniddas is offline  
#15 Old Apr 16th, 2009, 12:15 AM
Sorta-Newbie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
I'm a bit perplexed... through all the tests that i've done, None of my ignition coils are firing and i got a code 42 in my ecu. I think it's a bad harness. I could be wrong, but that's the only plausible thing i can think of. I'm going to order a new wiring harness and see how that works...
nastyniddas is offline  
Reply

  Nissan Forum > Nissan Z > Z32 Chassis 300ZX

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On