A/C / Heater Stopped working - Nissan Forum
B13 91-94 chassis 1991-1994 Sentra and 1991-1993 NX

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old May 18th, 2004, 09:36 AM Thread Starter
NissanForums Newbie
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
A/C / Heater Stopped working

1993 Sentra w/ 1.6L
The other day I got into the car and tried to turn on the defroster and nothing is coming out of the vents (Any position incl dash A/C). I checked the fuses anything else I could check?
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 Old May 18th, 2004, 02:34 PM
Your electrical friend
 
toolapcfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha, NE
Posts: 2,177
Sounds like your blower motor is shot. Usually the fan speed switch or the blower motor resistor goes bad, but usually in that case the fan will at least work on high. I'd get under the dash on the passengers side and pull the harness off the blower motor resistor and check for voltage at the harness while switching the fan speeds. That will tell you if there's at least voltage getting to the resistor.

Rob '93 SE-R

PM or e-mail me for Progress swaybars $190 shipped, B13 Progress coilovers $1300 shipped and B13 Progress LCA brace $160 shipped.
post #3 of 16 Old May 18th, 2004, 02:56 PM
Nissan Enthusiast
 
Cuban_B_93_XE's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Voorhees, New Jersey
Posts: 104
I had a problem with my blower motor resistor. I replaced it and all 4 setting worked fince but not, Setting 1-3 only work but 4 does not work. Could it be the switch for the HVAC or something else? Anyone know why 1-3 work but 4 that doesnt use the resistor doesnt work?

Tearin Up Voorhees, NJ
My Roomate is RUSSIA
http://bicweb.nuclearfallout.net/CubanB.gif
Cuban_B_93_XE is offline  
post #4 of 16 Old May 18th, 2004, 03:17 PM
Your electrical friend
 
toolapcfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha, NE
Posts: 2,177
If high doesn't work then that's your switch that's at fault. I had that happen in my '93 XE. The contact in the switch gets hot and melts the plastic, so then the siwtch doesn't make contact. I took mine apart and sanded the plastic down so it would make contact again. It's a bitch to get the switch out but it can be done.

Rob '93 SE-R

PM or e-mail me for Progress swaybars $190 shipped, B13 Progress coilovers $1300 shipped and B13 Progress LCA brace $160 shipped.
post #5 of 16 Old May 19th, 2004, 12:27 AM
Nissan Enthusiast
 
glowsentra's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 204
Send a message via AIM to glowsentra
Quote:
Originally Posted by toolapcfan
Sounds like your blower motor is shot. Usually the fan speed switch or the blower motor resistor goes bad, but usually in that case the fan will at least work on high.

I just started having this problem two days ago. The a/c and heater only work on setting 4 (full blast). How do i fix this?, and is it something i can do myself?
post #6 of 16 Old May 19th, 2004, 12:46 AM
Your electrical friend
 
toolapcfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha, NE
Posts: 2,177
That's a blower motor resistor. You can do this yourself easily. I'd get one from a junkyard or buy one from someone parting out a car, they cost too much new. It's a little black thing the size of a credit card approximately and it's held in with two screws near the blower motor under the dash on the passenger's side.

Rob '93 SE-R

PM or e-mail me for Progress swaybars $190 shipped, B13 Progress coilovers $1300 shipped and B13 Progress LCA brace $160 shipped.
post #7 of 16 Old May 19th, 2004, 11:18 PM
Nissan Enthusiast
 
glowsentra's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 204
Send a message via AIM to glowsentra
I looked at couldn't figure out exactly which part it was? You have a pic with it circled or something so i don't take the wrong thing apart? Would be greatly appreciated.
post #8 of 16 Old May 20th, 2004, 12:53 AM
Your electrical friend
 
toolapcfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha, NE
Posts: 2,177
I don't think this helps much but take a look at the link, the highlighted red part is the resistor:

http://www.sr20forum.com/img/showpho...sort/1/cat/500

Rob '93 SE-R

PM or e-mail me for Progress swaybars $190 shipped, B13 Progress coilovers $1300 shipped and B13 Progress LCA brace $160 shipped.

Last edited by toolapcfan; May 20th, 2004 at 12:55 AM.
post #9 of 16 Old May 20th, 2004, 11:16 AM
Nissan Enthusiast
 
Cuban_B_93_XE's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Voorhees, New Jersey
Posts: 104
If you look under the glove box, the resistor is black and held by 1 or two screws. A credit card sized circuit looking thing should come out very easily.

Tearin Up Voorhees, NJ
My Roomate is RUSSIA
http://bicweb.nuclearfallout.net/CubanB.gif
Cuban_B_93_XE is offline  
post #10 of 16 Old May 20th, 2004, 12:11 PM
Nissan Enthusiast
 
glowsentra's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 204
Send a message via AIM to glowsentra
Quote:
Originally Posted by Cuban_B_93_XE
If you look under the glove box, the resistor is black and held by 1 or two screws. A credit card sized circuit looking thing should come out very easily.
OK, i think i know what it is now. It has a plastic wiring harness in it, with 4 wires connected to the harness. Looks like two screws (flathead) are holding it in place. That it?
post #11 of 16 Old May 21st, 2004, 11:32 AM
Nissan Enthusiast
 
Cuban_B_93_XE's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Voorhees, New Jersey
Posts: 104
yea thats it. just unscrew the two screws and it should drop right down.

Tearin Up Voorhees, NJ
My Roomate is RUSSIA
http://bicweb.nuclearfallout.net/CubanB.gif
Cuban_B_93_XE is offline  
post #12 of 16 Old May 25th, 2004, 02:02 AM
Nissan Enthusiast
 
SentraFourplay's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 86
I noticed last week my sentra only blows on 4 also! So I did a search and came across this thread. Does anyone have a stock nissan part # for this? Since I don't have junkyards around here in Germany I will have to get a stock nissan replacement. Thanks for the help!
SentraFourplay is offline  
post #13 of 16 Old May 25th, 2004, 09:29 AM
Your electrical friend
 
toolapcfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha, NE
Posts: 2,177
27150-62J00

Rob '93 SE-R

PM or e-mail me for Progress swaybars $190 shipped, B13 Progress coilovers $1300 shipped and B13 Progress LCA brace $160 shipped.

Last edited by toolapcfan; May 26th, 2004 at 09:33 AM.
post #14 of 16 Old May 25th, 2004, 07:00 PM
Nissan Enthusiast
 
glowsentra's Avatar
 
Join Date: May 2003
Posts: 204
Send a message via AIM to glowsentra
Quote:
Originally Posted by toolapcfan
27077
How much is that part? If it's cheap enough i'll just buy a new one, cause who knows how long a junked part will last, especially a 91-94.
post #15 of 16 Old May 26th, 2004, 12:25 AM
Your electrical friend
 
toolapcfan's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Omaha, NE
Posts: 2,177
I think they're like $30 but that's a guess. You can steal one from a junkyard. If I had one I'd sell it to you for $10 shipped but alas, I have none.

Rob '93 SE-R

PM or e-mail me for Progress swaybars $190 shipped, B13 Progress coilovers $1300 shipped and B13 Progress LCA brace $160 shipped.
Reply

  Nissan Forum > Sentra, Pulsar, NX, B14 200SX > B13 91-94 chassis

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A/C not working 95Supra S13 240SX 1989-1994 5 Aug 25th, 2009 06:19 PM
rear speakers stopped working HELP edy Audio 1 Oct 27th, 2008 03:27 PM
A/C not working, not sure about a wire. rodentkj B13 91-94 chassis 4 May 29th, 2003 02:20 AM
A/C not working Wagon Wagon B13 91-94 chassis 4 May 2nd, 2003 08:17 AM
A/C blower fan stopped mk_sentra GA16DE 1.6L Engine 5 Oct 16th, 2002 11:29 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On