Ticking sound from engine - Nissan Forum
B11/B12/KN13 82-90 chassis B11 (1982-1985 Sentra), B12 (1986-1990 Sentra), and Pulsar

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 Old Apr 17th, 2004, 01:17 AM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Jun 2002
Location: NYC
Posts: 177
Ticking sound from engine

Lately when i start the engine or rev it a little hard on stop and go or high way I can hear some ticking sound from the engine. It's NOT those deisel engine ticking sound. It sounded like pistons/valves/metal chain rubbing on the engine block. Any idea? The car has 122000miles now. hope this is not a bad sign

Can't get my Sig to work
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old Apr 17th, 2004, 12:42 PM
coming soon... CA18DET!!!
 
minute rice sentra's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Tulsa,OK
Posts: 1,827
Does it sound like maybe valves? It could be as simple as adjusting your valve clearance, have you checked the oil yet?

EDIT: I forgot the GA's had hydraulic lifters so they can't really be adjusted to my knowledge, here's a little something from the service manual, if there's more than a 1mm or .04" gap between the rocker arm and the lifter with the valve closed, air could be trapped in the lifter and needs to be bled out by running the engine at 1,000 rpm under no load for about 10 minutes, but if the lifters are still noisy they need to be replaced.

My sentra! My 200SX! My Brother's 300Z!
Quote:
Originally Posted by red_devil
may the boost be with you.

Last edited by minute rice sentra; Apr 17th, 2004 at 04:21 PM.
minute rice sentra is offline  
#3 Old Apr 17th, 2004, 01:32 PM
Garage Sultan
 
sentrastud's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 1,173
It might be the timing chain tensioner, usually when this goes, your engine sounds like a diesel at idle. If its not completly broken thoguh it may produced the sound your hearing. It will sound sort of like a repeating scraping noise.

It could also be a little bit of valve slap or valve lash. Getting your valves adjusted would clear that.

-Nick

JEM (Japanese Export Market) 1989 Sentra DLX
http://community.webshots.com/user/nismonick
http://backfire.ca
#4 Old Apr 17th, 2004, 05:24 PM
Post Freak
 
Gsolo's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Post Falls, ID
Posts: 2,376
Send a message via MSN to Gsolo Send a message via Yahoo to Gsolo
worst case could be bearings

Student at UTI Avondale
2nd place SkillsUSA/VICA WA State Automotive Maintenence '04
had an 87 pulsar...still planning CA20DET
1970 Chevy BelAir 350V8 300hp...soon to get M21
#5 Old Apr 17th, 2004, 06:24 PM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Location: Boston, MA
Posts: 97
To continue the thread with similar symptoms, my GA16i just started making this noise today, but only when engine is under load (sounds like it would be valve tapping).
Is this air trapped in the system that idling at 1000rpm or so for 10 min would take care of?
If not, how would one go about replacing the lifters, or is this a mechanics job?
Thanks!
Todd

1992 240sx. Stock for now..
Elbow Greese is offline  
#6 Old Apr 17th, 2004, 08:56 PM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 126
My 87 pulsar(e16i)..made a kind of tapping ticking noise when I bought it..sounded like the rocker arms were tapping the valve cover...got real bad about 5 thousand miles later, opened the valve cover and my rocker arm shaft was busted right in half(the bolts holding the shaft to the cylinder head worked there way out over time and ended up busting the shaft)...well I got a used shaft for 10 bucks and slapped it on, I also adjusted the valve lash(think thats what ya call it)with a feeler gauge(really don't know if I did it right)...Put everything back together and the sucker still made a light tapping noise...I said screw it and 20,000 miles later its still making that same noise, no better and no worse...

Dave

Last edited by Bugalou; Apr 17th, 2004 at 09:00 PM.
#7 Old Apr 18th, 2004, 06:48 AM
Dumbass
 
50dollasentra's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: My House
Posts: 107
Send a message via AIM to 50dollasentra Send a message via Yahoo to 50dollasentra
My 89 Sentra has a new head and all and it still taps. Then i found that the Timing Chain Wore a hole in the cover. That set me back $100. But since that got fixed it still taps. Im startin to think that the cam might be too tight and makes that ticking noise. You might want to check that out because my car started tappin at about the same mileage.
50dollasentra is offline  
#8 Old Apr 18th, 2004, 10:32 PM
Garage Sultan
 
sentrastud's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 1,173
Quote:
Originally Posted by 50dollasentra
My 89 Sentra has a new head and all and it still taps. Then i found that the Timing Chain Wore a hole in the cover. That set me back $100. But since that got fixed it still taps. Im startin to think that the cam might be too tight and makes that ticking noise. You might want to check that out because my car started tappin at about the same mileage.
Did you just replace the cover, or did you have the black plastic chain tensioner replaced too??? Thats the chain wears a hole in the cover, becuase the tensioner is broken.

-Nick

JEM (Japanese Export Market) 1989 Sentra DLX
http://community.webshots.com/user/nismonick
http://backfire.ca
#9 Old Apr 18th, 2004, 11:29 PM
Soon to be GA16it
 
Mervic's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: TDot
Posts: 444
Quote:
Originally Posted by Elbow Greese
To continue the thread with similar symptoms, my GA16i just started making this noise today, but only when engine is under load (sounds like it would be valve tapping).
Just a guess, maybe your engine is detonating. Detonation sounds like marbles in paint spray can. DOes it make the noise under no load? Is it worse uphill? Try higher octane gas and check your ignition timing.
#10 Old Apr 19th, 2004, 01:15 PM
Post Freak
 
Gsolo's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Post Falls, ID
Posts: 2,376
Send a message via MSN to Gsolo Send a message via Yahoo to Gsolo
Quote:
Originally Posted by Mervic
Just a guess, maybe your engine is detonating. Detonation sounds like marbles in paint spray can. DOes it make the noise under no load? Is it worse uphill? Try higher octane gas and check your ignition timing.
thats what i was wondering, like a slight pinging or something, like if timing was barely to far or a lot of carbon build up

Student at UTI Avondale
2nd place SkillsUSA/VICA WA State Automotive Maintenence '04
had an 87 pulsar...still planning CA20DET
1970 Chevy BelAir 350V8 300hp...soon to get M21
#11 Old Apr 20th, 2004, 11:26 PM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Location: Boston, MA
Posts: 97
Well, unfortunatly it's worse than that.
My T-chain broke! - or at least that's what the mechanic told me.
I'll be able to dig in and check it out more later in the week.
Is this engine an interference design? (Will the pistons hit and bend the valves when the chain goes?)
Seems kinda wierd for it to snap so quickly after just starting to hear the rattle noise (1 day!).
Anyone know of a good writeup on how to change the chain on one of these beasts?
I've done it before on my truck, so I know the general process, it's just the transverse mounted engine that's got me scratching my head a bit.
Thanks for the input!
Todd

1992 240sx. Stock for now..
Elbow Greese is offline  
#12 Old Apr 21st, 2004, 01:16 AM
Post Freak
 
Gsolo's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Post Falls, ID
Posts: 2,376
Send a message via MSN to Gsolo Send a message via Yahoo to Gsolo
Quote:
Originally Posted by Elbow Greese
Well, unfortunatly it's worse than that.
My T-chain broke! - or at least that's what the mechanic told me.
I'll be able to dig in and check it out more later in the week.
Is this engine an interference design? (Will the pistons hit and bend the valves when the chain goes?)
Seems kinda wierd for it to snap so quickly after just starting to hear the rattle noise (1 day!).
Anyone know of a good writeup on how to change the chain on one of these beasts?
I've done it before on my truck, so I know the general process, it's just the transverse mounted engine that's got me scratching my head a bit.
Thanks for the input!
Todd
yes its interference. and to change it on transverse engine you pound it with a 9iron a few times

Student at UTI Avondale
2nd place SkillsUSA/VICA WA State Automotive Maintenence '04
had an 87 pulsar...still planning CA20DET
1970 Chevy BelAir 350V8 300hp...soon to get M21
#13 Old Apr 21st, 2004, 02:31 PM
Moved on...Ciao!
 
recycled_toddler's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Closer to Marvin than he thinks...
Posts: 629
Exclamation

Quote:
Originally Posted by minute rice sentra
EDIT: I forgot the GA's had hydraulic lifters so they can't really be adjusted to my knowledge...
The '89 B12 I had with the 12-valve engine had a crate GA15i in it (Believe it or not, they exist) and the valves had screw adjusters, not hydraulics like the GA16i...identical-looking valve train otherwise. I was surprised, so after finding no one had data on how to set the lash, I set all valves at .011 hot.

Later, taters; Off to a better place. Catch me there!
recycled_toddler is offline  
#14 Old Apr 21st, 2004, 05:50 PM
Nissan Enthusiast
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 126
I know some engines have some kind of protection in case a timing belt goes, does a Ca18de have it??

Dave
#15 Old Apr 21st, 2004, 05:55 PM
Garage Sultan
 
sentrastud's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Ottawa, Ontario, Canada
Posts: 1,173
Quote:
Originally Posted by Elbow Greese
Well, unfortunatly it's worse than that.
My T-chain broke! - or at least that's what the mechanic told me.
I'll be able to dig in and check it out more later in the week.
Is this engine an interference design? (Will the pistons hit and bend the valves when the chain goes?)
Seems kinda wierd for it to snap so quickly after just starting to hear the rattle noise (1 day!).
Anyone know of a good writeup on how to change the chain on one of these beasts?
I've done it before on my truck, so I know the general process, it's just the transverse mounted engine that's got me scratching my head a bit.
Thanks for the input!
Todd

It does seem kinda wierd for it to break so quickly? Are you sure he didnt say chain guide, or tensioner???
The best write up that I know of is the Haynes Repair Manual for the Sentras of our vintage. You can pick one up for 10 bucks at Pep Boys or Canadian Tire.

-Nick

JEM (Japanese Export Market) 1989 Sentra DLX
http://community.webshots.com/user/nismonick
http://backfire.ca
Reply

  Nissan Forum > Sentra, Pulsar, NX, B14 200SX > B11/B12/KN13 82-90 chassis

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Do You Have a Nissan More than 10 years old ? You are challenging Nissan...read Pablo14 General Discussion 34 Oct 18th, 2007 12:53 AM
Free GA16 engine Engloid GA16DE 1.6L Engine 12 Apr 25th, 2004 08:33 PM
manuel with spec v no1d B15 2000-2006 49 Mar 8th, 2004 04:44 PM
Instructions and the step by step of swap BobbyRay S13 240SX 1989-1994 47 Dec 22nd, 2003 10:09 AM
Hissing sound heard in the engine sh348 GA16DE 1.6L Engine 1 Apr 30th, 2003 05:53 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On