Car Stalls In The Morning - Nissan Forum
A32 1995-1999 Chassis 1995-1999 Maxima

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old Dec 13th, 2005, 11:35 AM Thread Starter
Sorta-Newbie
 
Join Date: May 2004
Location: Chesapeake VA
Posts: 14
Car Stalls In The Morning

Please Help!! 1998 Maxima - V6 3.0L....After the car has been sitting (overnight or all day long at work) and it is cold, I'll start the car, it will struggle and immediately stall. This will happen once or twice, and if I pump the gas while cranking, it will start and run. Once running it is fine. The car never used to do this, hence my concern with the problem. Changed the fuel filter, and still have the problem. I have no codes locked in, neither "MIL" nor pending......

Any suggestions......

Thanx.....

Paul

A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?
40's Nissan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old Dec 13th, 2005, 02:09 PM
just rattle can it
 
BeEleven's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Car is Richmond, VA but I'm in Orlando, FL
Posts: 453
Send a message via AIM to BeEleven
Quote:
Originally Posted by 40's Nissan
Please Help!! 1998 Maxima - V6 3.0L....After the car has been sitting (overnight or all day long at work) and it is cold, I'll start the car, it will struggle and immediately stall. This will happen once or twice, and if I pump the gas while cranking, it will start and run. Once running it is fine. The car never used to do this, hence my concern with the problem. Changed the fuel filter, and still have the problem. I have no codes locked in, neither "MIL" nor pending......

Any suggestions......

Thanx.....

Paul
This has happened to me a few times in the last couple years and seems very isolated. I've never been able to link the incidents. It's happened when the car is warm, cold, parked on hills, driveways, recently driven, parked for days, etc. Usually, I just kill it for a second, try again, and then it goes, or tap the gas like you said. There was only one time where it didnt start up relatively quickly. I tried tapping the starter and that didnt work, so I went inside, and when I came back, it cranked right up. Really wierd. One thing I have noticed about this car is that it doesnt start up as easily as other cars I've driven (mostly 4-cyls) but this may just be a factor of size and compression.

Your problem sounds more chronic though. How many miles are on the car, and when did the issue start?

Why did I pick such a slow car?

B11 project car for sale!
post #3 of 6 Old Dec 13th, 2005, 08:06 PM Thread Starter
Sorta-Newbie
 
Join Date: May 2004
Location: Chesapeake VA
Posts: 14
It's actually not my car, but the problem started "recently" ....I guess once we had some cold weather. Fuel filter is good...pump and regulator are good. MAF is good. I'm thinking dirty throttle body, IAC/AAC & FICD solenoid....I told my friend to clean inside the throttle body for good measure. I'm thinking if the FICD solenoid is sticking, it might not be retracting the plunger to adjust the throttle position for fast idle on cold starts...(at least that appears to be the way it works...sure wish I had an FSM for this car) The car was already warm when I looked at it...so I had no way to verify this theory. Anyway....I told him to clean things up and get some WD-40 on the linkage and we'll see what happens tomorrow morning. If he still has the problem, I guess I'll put 12V to the FICD solenoid and see what happens....we shall see.....

A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?
40's Nissan is offline  
post #4 of 6 Old Dec 14th, 2005, 08:13 AM
just rattle can it
 
BeEleven's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Car is Richmond, VA but I'm in Orlando, FL
Posts: 453
Send a message via AIM to BeEleven
Quote:
Originally Posted by 40's Nissan
It's actually not my car, but the problem started "recently" ....I guess once we had some cold weather. Fuel filter is good...pump and regulator are good. MAF is good. I'm thinking dirty throttle body, IAC/AAC & FICD solenoid....I told my friend to clean inside the throttle body for good measure. I'm thinking if the FICD solenoid is sticking, it might not be retracting the plunger to adjust the throttle position for fast idle on cold starts...(at least that appears to be the way it works...sure wish I had an FSM for this car) The car was already warm when I looked at it...so I had no way to verify this theory. Anyway....I told him to clean things up and get some WD-40 on the linkage and we'll see what happens tomorrow morning. If he still has the problem, I guess I'll put 12V to the FICD solenoid and see what happens....we shall see.....
Cool, let me know what you find out.

Why did I pick such a slow car?

B11 project car for sale!
post #5 of 6 Old Dec 23rd, 2005, 08:56 PM
Nissan Enthusiast
 
niznos's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: MO
Posts: 85
Send a message via Yahoo to niznos
Sounds like the engine coolant temp sensor. It has been known to fail and cause this problem yet never go out of spec enough to trigger the check engine light. the ECTS is cheap, give it a try.
post #6 of 6 Old Dec 24th, 2005, 03:20 PM Thread Starter
Sorta-Newbie
 
Join Date: May 2004
Location: Chesapeake VA
Posts: 14
Problem Solved...

Well...I was way off on how the fast idle system works, but in the end that part of the setup is fine. Turns out all I needed to do was to clean the throttle body out. Finally got around to toying with it the other day....cleaned it thoroughly, and no more problem. Five days now with no recurrence of the problem.....

A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?
40's Nissan is offline  
Reply

  Nissan Forum > Maxima > A32 1995-1999 Chassis

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Nissan Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



  Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ricer? Dyran S13 240SX 1989-1994 4 Dec 4th, 2006 01:22 AM
car stops after ignition is turned on. why? alexsh General Maxima Discussion 2 May 5th, 2006 04:46 PM
My '93 Nissan Sentra E (pictures and story- VERY VERY LONG!!) oliverr87 Member Rides 5 Oct 26th, 2005 08:46 PM
Ok so my car didnt start this morning.... BigGreg85 A32 1995-1999 Chassis 1 Oct 26th, 2005 08:33 PM
My car is hard to keep on the road!!! lillinda317 S13 240SX 1989-1994 20 Apr 12th, 2005 12:37 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On